Filtriraj Unesi uvjete
Prikaži odabrano
Kategorije
Sortiraj po
Prikaži odabrano

Kalendar mog detinjstva, prvi deo

100,00 Kn

Ovo možda i jest priča o djetinjstvu, ali je ipak piše netko tko već izvjesno vrijeme nije mali, i ne pada mu na pamet da ovu lijepu rečenicu upropastim parolom da ljubav uvijek pobjeđuje. Ne pobjeđuje, nažalost, gotovo nikad, ali da se bori, bori se.

Dodatne informacije

Autor

Đorđe Balašević

ISBN

9788681028025

Izdavač

Balbelo

Godina izdanja

2017.

Jezik

Srpski

Broj stranica

173

Uvez

Tvrdi

Vrsta djela

Roman

Opis

Prvi dio knjige Kalendar mog detinjstva, obuhvaća šest kalendarskih mjeseci, počevši od veljače, a drugi dio – od srpnja do siječnja naći će se pred čitateljima za godinu dana. Svaki mjesec govori o po nekom od najupečatljivijih događaja iz djetinjstva.

“Detinjstvo je za decu. Ima puno nas koji smo večiti klinci i koji se vadimo na to. Ja ceo život pokušavam da ostanem, u crvenim patikama i maloletan. Ali, citiraću opet Balaševića: Svet ume da bude nemilosrdan prema onima koji se ne odreknu lako svojih klikera. Tako da sam imao više problema sa tim što sam detinjast, nego što mi je to donelo sreću” kaže Đole.

“Po meni, dakle, dani detinjstva su skriveni dragulji koje u gomili bezvrednih staklića rasutih po modrom plišu naših uspomena obično počnemo otkrivati tek kad nam život natakne sajdžijsku lupu sredovečnosti. Tek tad punim sjajem zablista neki nebrušeni dijamant rose na zvonu ćaletovog bicikla položenog u smaragd deteline kraj kanala, i visokokaratna pozlata zalazećeg sunca bljesne na prozoru voza koji upravo polazi ka moru, kao na starom medaljonu…

Ovo možda i jeste priča o detinjstvu, ali je ipak piše neko ko već izvesno vreme nije mali, i ne pada mu na pamet da ovu lepu rečenicu upropastim parolom da ljubav uvek pobeđuje. Ne pobeđuje, nažalost, gotovo nikad, ali da se bori, bori se, i to ne samo da se ne može osporiti, nego uz malo dobre volje čak može proći i kao sasvim solidan kompliment.
– Ne sine, ljubav ne pobeđuje… Ona je samo… Nepobediva… Pa to ponekad brkaju.
Mama je imala savršen tajming za pouke, uvek je umela da iz vitrine izvuče knjigu koja se u tom trenutku najbolje uklapa uz moj jastuk, ali pomenutu rečenicu, dirnuta nekim crno-belim filmom sa Ritom Hejvort, izgovorila je dok još nisam bio dovoljno odrastao da je razumem…
Srećom, bar sam bio dovoljno odrastao da je upamtim. ” citat iz knjige.

Tražiš još Balaševićevih knjiga? U ponudi imamo ove.

Đorđe Balašević rođen je 13. svibnja 1953. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je napustio u trećem razredu pa je ispite polagao izvanredno. Upisao je geografiju, jer, po vlastitom priznanju, na prijemnim ispitima nije bilo matematike. Osnovna ambicija u srednjoj školi bila mu je da postane nogometaš.

Ali kada je kao sedamnaestogodišnjak ležao bolestan, pojava jedne muhe u sobi inspirirala ga je da sklada svoju prvu pjesmu “Otkud muva”. Zatim je počeo pisati prepjeve stranih hitova za emisiju “Muzički klub”, a sa prijateljem koji se snalazio na gitari, započeo je i zajednički rad. Godine 1977. pristupio je akustičkoj grupi Žetva sa kojom je u listopadu te godine snimio neobavezan tango “U razdeljak te ljubim”. Pjesma je preko noći postigla ogromnu popularnost tako da je singl prodan u 180.000 primjeraka…

Žetva se vrlo brzo počela pretvarati u festivalsku grupu strpanu u orkestralne aranžmane, pa ih početkom 1978. godine Balašević napušta i sa Vericom Todorović osniva Rani Mraz. Budući da se nisu rastali kao prijatelji, novu grupu je nazvao inspirirajući se sibirskom poslovicom: “Ako se nadaš dobroj žetvi, čuvaj se ranog mraza”. Žetva zatim objavljuje LP “Vreme žetve” i prestaje sa radom. Sa pjesmom “Moja prva ljubav” Rani Mraz sudjeluje na festivalu Opatija 78.”
ulomak iz biografije objavljene na www.balasevic.info


Recenzije

Trenutno nema niti jedne recenzije.

Napiši prvu recenziju za “Kalendar mog detinjstva, prvi deo”