superuho festival

Algiers, …And You Will Know Us by the Trail of Dead, Porto Morto, Tyger Lamb i Crvi popunjavaju program 5. SuperUho Festivala

Iz tabora SuperUho Festivala najavili su dodatna imena za ovogodišnje peto izdanje festivala koje će se održati od 6. do 8. kolovoza u Primoštenu, među kojima iskaču Algiers …And You Will Know Us by the Trail of Dead.

Premijerni hrvatski nastup američko-engleske četvorke Algiers dogodio se u siječnju ove godine, a američki Paste Magazine neposredno pred taj koncert proglasio ih je najinovativnijim bendom današnjice. Puna Močvara učinila je žednouhu ekipu sretnom i ponosnom na činjenicu da je zagrebačka publika i dalje u stanju prepoznati velike glazbene vrijednosti katkad i prije ostatka svijeta – najpoznatiji primjer iz prošlosti zasigurno je onaj grupe The National. No pravo je iznenađenje uslijedilo kad su se nakon koncerta Algiers počeli raspitivati o SuperUhu kojeg su, kako se kasnije ispostavilo, još lani odabrali i svom menadžmentu prezentirali kao jedan od tri europska festivala na kojima žele zasvirati. Bilo je to podjednako iznenađenje za bend, koji do tog trenutka nije znao da su ih upravo organizatori ovog festivala i doveli u Zagreb, ali naravno i za ljude koji stoje iza SuperUha kojima je to bio veliki kompliment i još jedna potvrda vrijednosti ovog projekta. Njihov je spoj gospel vokala i gitarističke glazbe u rasponu od post punka Gang of Foura ili A Certain Ratia do electropunk i industrial prizvuka kultnih Suicidea, zaintrigirao glazbenu kritiku koja je u pravilu ostala zatečena originalnošću i visokom razinom kvalitete koju su već na svom prvom albumu Algiers isporučili.

Kad je ekipa Žednog uha u proljeće 2007. po prvi put ugostila …And You Will Know Us by the Trail of Dead u Zagrebu  postalo je jasno da su  fantastičan bend koji na nastupima troši i posljednje atome snage, te u pravilu sviraju koncerte za pamćenje. Aktualno izdanje ovih alternativnih rockera i post-hardcoreaša je “IX”, njihov deveti album iz 2014. godine.

Beogradski Crvi u veljači 2017. godine objavljuju svoj prvi studijski album “Piše nam se dobro”, a u rujnu iste godine postavu Crva osvježuju dvoje nadarenih mladih glazbenika – Sergej Sokolov i Andrej Mladenović, dok kontinuiran rad grupe donosi novu zvučnu sliku i nove materijale. U suradnji s Urošem Milkićem (Down There Studio) i Casparom Wijnbergom (Studio Zmaj) početkom 2018. godine započinju snimanje novog albuma, satkanog kompleksnijim i nekonvencionalnijim muzičkim rješenjima usporedno s onima koja su se našla na debitantskom albumu. Obogaćeni angularnim gitarskim teksturama i nadahnutim, intenzivnim udarcima, još odvažniji u svojoj beskompromisnosti i nepredvidivosti, Crvi nastavljaju lutati i osvajati nove zvučne predjele.

Porto Morto je bend iz Zagreba koji je aktivan od 2011. godine, te se oformio unutar JeboTon kolektiva. U razdoblju između 2011. i 2016. grupa aktivno svira na festivalima i u klubovima po Hrvatskoj i regiji. Tijekom tog razdoblja radi na pjesmama koje su krajem 2016. izašle na istoimenom debi albumu produciranom u Kramasonik studiju u suradnji s Hrvojem Nikšićem. Specifičnim glazbeno-vizualnim izrazom odbijaju žanrovske podjele, a publika ih dočekuje kao pozitivno osvježenje na sceni.

Četveroglavi vremeplovac s dušom tigra u koži janjeta rođen je u jednoj zagrebačkoj garaži na zimu 2016. Zbor sedam crnih vrana graknuo je Tyger Lamb dok se osam nogu spuštalo u tamu podzemne garaže, a njihovi nedužni vlasnici nisu ni slutili da iz nje neće izaći isti. Nakon što su pod utjecajem bluesa, surfa, soula, duba, rockabillyja i drugih stilova spašenih od zuba vremena mutirali u jedno biće, u svibnju 2018. na svijet donose kroniku svog rođenja, Born into This

Festivalske ulaznice su u prodaji po cijeni od 250 kuna, a kamperske se mogu kupiti već za 120 kuna do 18.6. Nakon toga cijene skaču na 290 kuna za festival do 6.8. te 320 kuna na ulazu, a cijene kamperskih ulaznica će biti 150 kuna do kraja festivala.

KUPI ULAZNICU