Mudhoney trideset godina slave u Močvari

Mudhoney u Močvari slave 30 godina karijere

Trideset godina djelovanja Mudhoney će obilježiti velikom svjetskom turnejom u sklopu koje po treći put dolaze u Zagreb, ovoga puta u Močvaru u kojoj će odsvirati koncert za 500 sretnika koji uspiju doći do svoje ulaznice. Koncert će se održati 24.  studenog.

Ulaznice po promotivnoj cijeni iznose 100 kuna do 20.5., a nakon tog datuma cijena će im biti 120 kuna, i na ulazu 150 kuna, ukoliko ih naravno ostane, javljaju iz Žednog uha.

Opće je poznata činjenica da je upravo Mark Arm, pjevač i gitarist Mudhoneya, bio taj koji je davne 1981. prvi u kontekstu glazbenih zbivanja u Seattleu upotrijebio riječ grunge kad je lokalnom fanzinu poslao pismo u kojem je svoj prvi bend Mr. Epp and the Calculations opisao kao: “Pure grunge! Pure noise! Pure shit!”.

Sedam godina kasnije Bruce Pavitt – osnivač Sub Pop Records, koja je poslužila kao svojevrsna platforma na kojoj je niknula i razgranala se seattleska scena, riječ grunge počinje intenzivno koristiti kako bi opisao zvuk novog benda kojeg predvodi Arm – Green River. Premda ostaju gotovo nezapaženi izvan rodnog grada Green River će odigrati ključnu ulogu u budućim zbivanjima u Seattleu, ali i čitavoj Americi, jer po raspadu ove grupe Arm i gitarist Steve Turner osnivaju Mudhoney, dok drugi gitarist Stone Gossard i basist Jeff Ament osnivaju najprije Mother Love Bone, a potom i Pearl Jam.

Prvim singlom “Touch Me I’m Sick” Mudhoney postaju predvodnicima scene, a sama pjesma postaje underground himnom koja skreće pažnju na seattlesku novu rock scenu. I premda nikad nisu doživjeli komercijalni uspjeh poput nekih njihovih sljedbenika, u prvom redu Kurta Cobaina, koji je uz Melvins upravo Mudhoney navodio kao glavne uzore i inspiraciju za nastanak Nirvane, svojim su beskompromisnim garažnim zvukom kreirali kultni status kojeg su zadržali sve do danas.

Možda će tvrdnja da je odlazak na koncert grupe Mudhoney obavezna glazbena lektira za svakog ozbiljnijeg štovatelja rocka nekom zvučati pretenciozno, ali neosporna je činjenica da su upravo Mudhoney gradili temelje glazbene scene koja će početkom devedesetih rock’n’roll vratiti na vrhove glazbenih ljestvica i omogućiti da iznova zavlada glazbenim mainstreamom.

Kupi ulaznicu