zagreb book festival 2018

Predstavljen četvrti Zagreb Book Festival u Muzeju za umjetnost i obrt

U ponedjeljak, 21. svibnja Zagreb Book Festival će po četvrti put otvoriti vrata Muzeja za umjetnost i obrt kako bi ljubiteljima knjiga tijekom sedmodnevnog trajanja festivala ponudio bogat program u sklopu kojeg će gostovati renomirana imena domaće i strane književne scene.

Festival je i ove godine je organiziran pod okriljem teme, a ovog puta to je #Selfie kultura: Mit i stvarnost, tj. utjecaj moderne tehnologije na društveno-politička, ekonomska, intimna i identitetska pitanja, kao i na samu umjetnost. Tijekom sedam festivalskih dana, bit će osmišljeno pet panel-diskusija na kojima će sudjelovati domaći i inozemni stručnjaci iz psihologije, umjetne inteligencije, novinarstva i obrazovanja. Na njima će biti raspravljano na koji je način narcisoidnost postala virusom moderne tehnologije, kako fenomen „fake-newsa“ utječe na stvaranje alternativnih činjenica, na koji način unaprjeđivanje umjetne inteligencije utječe na moral čovječanstva i mnoge druge.

Drago Hedl, Dario Harjaček, Ivana Dragičević, Igor Rudan i Dražen Ilinčić samo su neka od brojnih imena koja će ove godine promovirati svoje najnovije knjige na ZBF-u. Inozemni gosti su jedna od najpopularnijih dječjih spisateljica Julia Donaldson, britansko-američki publicist i stručnjak za internet Andrew Keen, finski novinar i publicist Ari Turunen, danski dvojac Morten Dürr i Lars Horneman i mnogi drugi.

Osim promocija novih knjiga i bogatog programa za najmlađe, ZBF će i ove godine u sklopu glazbene ponude festivala ugostiti dvojac Duo Small Change, kao i bend U pol’ 9 kod Sabe. Promocije novih knjiga, koncerti i bogat program za najmlađe i ove će godine biti uobičajena ponuda četvrtog Zagreb Book Festivala. Kao i prethodnih godina, tijekom posljednjeg dana festivala dodijelit će se 50.000 kuna vrijedna nagrada za najpopularniji kriminalistički roman biblioteke Balkan Noir, koja objavljuje kriminalističke romane iz pera hrvatskih i regionalnih autora.

Zagreb Book Festival osmišljen je s ciljem poticanja interesa za čitanje, pisanje i literarnu komunikaciju, koji na interaktivan način želi pristupiti publici različitih interesa i dobnih skupina. Od svog prvog izdanja 2015. godine do danas, ZBF se uspješno pozicionirao kao središnje mjesto okupljanja svih ljubitelja knjige i kulturnog stvaralaštva u Zagrebu.

Svoju uspješnu suradnju ZBF i Muzej ove su godine odlučili okruniti posebnom ponudom za sve posjetitelje; naime, svim kupcima knjiga na festivalu, Muzej omogućuje 50% popusta na redovnu cijenu karte za aktualnu izložbu „Šezdesete u Hrvatskoj: mit i stvarnost“.

Zagreb Book Festival se održava od 21. do 27. svibnja.