šakan festival u brelima

Poznati svi izvođači Šakan festivala u Brelima

Ovogodišnji Šakan festival održat će se 10. i 11. kolovoza (petak i subota) na platou ispred hotela Soline u centru Brela.
Glavni izvođači ove godine Rundek Cargo TrioUrban &4,  i američki kantautor Grant-Lee Phillips. Uz najavljene headlinere nastupit će Irena Žilić,
RØLØ i Mnogi Drugi.

Darko Rundek, porijeklom Zagorec iz sela Bočaki, je karijeru je započeo kao pjevač i gitarist, a 1979. godine je s Ozrenom Štiglićem i Srđanom Saherom osnovao zagrebački bend “Haustor” koji je postojao do 1990. godine. Godine 1997. izdaje svoj prvi solo album “Apokalipso”, a aktualno izdanje mu je “Mostovi” iz 2015., koji je snimio s Rundek Cargo Triom.

Damir Urban je glazbenik i tekstopisac iz Rijeke. Svoj prvi javni nastup imao je kao šesnaestogodišnjak sa sastavom “La bellona”, a 1986. godine nastaje sastav Laufer u kojem je autor tekstova, suautor glazbe i vodeći vokal. “The Best of…” je njihov prvi album koji izlazi 1993. godine  i sadrži hitove “Budi moja voda”, “Lopov Jack” i “Svijet za nas”. Godine 1996. izdaje prvi samostalni album “Otrovna kiša” nakon čega se stalno nalazi na vrhu hrvatske estrade.

Grant-Lee Phillips je američki kantautor i multiinstrumentalist iz Kalifornije. S 19 godina se zbog studija filma preselio u Los Angeles gdje s Jeff Clarkom osniva bend Shiva Burlesque koji se ubrzo raspada pa Phillips počinje nastupati pod pseudonimom Grant-Lee Buffalo te mu se nakon nekoliko samostalnih nastupa pridružuju Joey Peters i Paul Kimble i trio ubrzo potpisuje za Slash Records. Michael Stipe, pjevač grupe R.E.M., je njihov debitantni LP “Fuzzy” iz 1993. godine nazvao albumom godine, a Grant-Lee Phillipsa je Rolling Stone proglasio najboljim muškim vokalom 1995. godine. Bend prestaje djelovati krajem 90-ih i 1999. godine, a Phillips počinje svoju solo karijeru.

Irena Žilić je svakako jedno od vodećih imena kantautorskog vala koji se unazad nekoliko godina pojavio u hrvatskoj glazbi. Njena glazba uspješno balansira između akustičnog popa, indie folka i melankoličnog intenziteta bluesa. Gitaru svira od svoje šesnaeste godine, a debitantski album “Travelling” izdaje 2014.

RØLØ je projekt tri splitska glazbenika različitih glazbenih pozadina (Leut MagnetikLažni brkoviBeta Bombe), a instrumentarij benda čine bubanj, bas, gitara te ostala elektronička pomagala. Bend je svoj prvi koncert održao u sklopu manifestacije radija KLFM.org, a od onda redovito nastupa diljem Hrvatske na različitim indie festivalima i manifestacijama.

Mnogi Drugi je zagrebački bend koji svira akustični alternativni rock. Gitarist Ante i pjevač Mandre su osnovali bend koji u ovom obliku nastupa od 2013. godine. Ušli su u finale 9. Demofesta i HR Demo Kluba 2015., pobijedili su na natječaju “Zasviraj sa Žujom” i tako zasvirali na 10. INmusicu, a Manu Chao ih je izabrao kao pobjednika natječaja “Sviraj s Manu Chao”.

Cijena festivalske ulaznice je 50 kuna.

KUPI ULAZNICU